Vranovčan opäť na Sicílii

Vranovčan pod Pyrenejami

Nádherné piesočnaté pláže, slnečné nielen počasie, ale aj ľudia nás privítali v dňoch 30. júla – 5. augusta 2018 v obľúbenom a nám dobre známom prímorskom mestečku Roccalumera na východnom pobreží Sicílie. Srdeční organizátori nás vítali so širokým úsmevom na tvári, len čo sa otvorili dvere autobusu a my sme sa tešili, že sme opäť tam - už po štvrtýkrát. Celý týždeň príjemne strávených s novými kamarátmi z Bolívie, Kolumbie, Ruska, Hondurasu a z domácich talianskych, sicílskych folklórnych kolektívov sme vyplnili vystúpeniami pre turistov a domácich obyvateľov Roccalumery a v okolitých miestach. Po úvodnom slávnostnom ceremoniáli, kde predstavili všetky krajiny svoju identitu, po standing ovation pre Vranovčan a „priščipku“, ktorý nasledoval, sa črtalo, že FS Vranovčan bude zaradený medzi najlepšie kolektívy s dynamickými programovými číslami a zaradzovaný v záveroch prehliadkových programov v neskorých večerných hodinách.

O vyplnenie voľného času sa nám postarali organizátori zaujímavými výletmi, predstavením významných historických miest a pamiatok Roccalumery a blízkeho okolia. Videli sme aj spiacu Etnu zblízka, týčiacu sa nad mestom Catania, vzdialená len 29 km od festivalového mestečka.

Od divákov si FS Vranovčan odniesol okrem bohatých zážitkov, oddychu, zábavy, nových kamarátstiev a búrlivých potleskov na vystúpeniach aj cenu za najobľúbenejší folklórny súbor spomedzi všetkých účinkujúcich. S nostalgickým lúčením, spievaním a prianím skorého videnia sa sme odchádzali domov v sprievode zapadajúceho sa Slnka kúpajúceho v Stredozemnom mori. Ďakujeme, Roccalumera, tešíme sa na ďalšie stretnutie.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

001 - plagát047067a1001091831901922018 - sicília  191 a204205207fpu_logo4_bielenamodrom